Πρώτη Μαρτίου σήμερα, σύμφωνα με το έθιμο στον καρπό του χεριού μας ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη κλωστή.


Το έθιμο αυτό έγινε trend από άντρες και γυναίκες ,μόνο του ή μαζί με άλλα βραχιολάκια. Στην αγορά θα βρείτε πολλά, με ποικίλιες πλέξεις και τα περισσότερα είναι στολισμένα με μαργαρίτάρια, ματάκια , χελιδωνάκια κ.α. 
 O Mάρτης ή Μαρτία είναι ένα πολύ παλιό έθιμο , με βλακανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μλυστες έσεδαν μια κλωστή στην Κρόκη , στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλας Πολίτης. Γιατί το φοράμε;


Σύμφωνα με το έθιμο , την 1η του Μάρτη οι μητέρες φορούσαν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι το βραχιολάκι αυτό , για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης , που είναι πολύ βλαβερός όπως λένε οι λαικές δοξασίες. Ο Μάρτης λένε πως προφυλλάσει επίσης, από τα κουνούπια , τους ψύλλους και ακόμα απομακρυνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάργ και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη , πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Πότε πρέπει να το βγάλουμε;

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές. Λένε πως πρέπει να νε το κρεμάσουν σε φύλλα τριανταφυλλιάς , έτσι ώστε τα μάγουλά τους να γίνουν κόκκινα, όπως τα τριαντάφυλλα!

Τον Μάρτη θα τον παραλάβουν τα χελιδόνια, που έρχονται κάθε άνοιξη και θα τον χρησιμοποιήσουν για να στερεώσουν την νέα φωλιά που θα φτιάξουν. 
Αν δε προλάβατε να αγοράσετε ή να φτιάξετε Μάρτη εδώ σας έχω ένα βιντεάκι να φτιάξετε το δικό σας με πολύ εύκολο τροπο.

https://www.youtube.com/watch?v=zu9_0WGm50c

Καλή Άνοιξη χαρούμενη και φωτεινή με χαμόγελα!!ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here